CJBD Zelf nieuws aanleveren roodNieuws van de leden

CJBD is er voor de leden. Dus is er een plek in de site waar de leden hún nieuws kunnen delen. Over hun bedrijf, over nieuwe producten en diensten, over aanbiedingen en over trends en ontwikkelingen. Geen betere plek om dit te delen dan onder de vlag van de vereniging waarvan zij lid zijn.

Nieuwsbericht aanleveren

Nederlands als tweede taal

CJBD het Werkwoord Nederlands als tweede taalProberen ouders hun kinderen van schermpjes weg te houden, Wendy de Boer adviseert juist lekker veel naar de Nederlandse (!) tv te kijken. Dat advies geeft zij aan haar cursisten. Zij is dan ook docente Nederlands als tweede taal. Ze werkt veel met Poolse arbeiders die na een cursus van drie maanden een aardig mondje Nederlands spreken. Dankbaar werk. Noem het een hobby zelfs. Want met haar eigen bedrijf Het WerkWoord, dat zij vier jaar geleden oprichtte, kan ze al haar (werk)vaardigheden, creativiteit en arbeidslust combineren. Haar woning in het Reeland is de thuisbasis van Het WerkWoord.

De Nederlandse taal. Wie struikelt er niet over de d’tjes en de t’tjes? En het zijn zeker niet alleen mensen die naar Nederland geëmigreerd zijn die het lastig vinden. Sterker nog, 1 op de 10 Nederlanders is laaggeletterd (cijfers van Stichting Lezen & Schrijven), oftewel heeft grote moeite met lezen en schrijven. En dan telt ons land nog eens 250.000 mensen die analfabeet zijn en dus nog helemaal niet kunnen lezen en schrijven. Pittige cijfers.

Maar de Nederlandse taal is heel goed (aan) te leren. Het vergt wél inzet, veel inzet. Maar die ontbreekt niet bij de mensen die het echt willen leren. Zo is de ervaring van Wendy de Boer. Zij geeft wel privéles aan haar keukentafel maar staat het liefst voor een groep zoals zij bijvoorbeeld doet met de taaltraining 'Nederlands op het werk', die zij bij bedrijven geeft.

Aan Poolse arbeiders bij een champignonkwekerij in Boekel bijvoorbeeld, of een vleesverwerkingsbedrijf in Tilburg waar Hongaarse werknemers een taaltraining krijgen aangeboden van hun werkgever. Wendy de Boer stelde de lesstof helemaal zelf samen en gooit al haar creativiteit en enthousiasme ‘in de strijd’ om de lessen zo leuk mogelijk te maken. Is het ijs eenmaal gebroken, dan wordt er in de lessen veel gelachen. “Het woord 'getrouwd' is voor Polen een enorm struikelblok. De letters g en w zijn moeilijk en dan zit er ook nog eens een ou in. Moeilijke klanken. In het begin zijn mensen daarom angstig hardop Nederlands te spreken”, vertelt Wendy. Tijdens haar lessen moeten deelnemers daarom veel Nederlands spreken, want als iedereen het doet, verdwijnt die drempel vanzelf. Wat volgt, is vaak het lachen. “Wat ik zelf overigens erg grappig vind is dat de Poolse taal geen lidwoorden kent, maar wel een woord voor lidwoord heeft.”

Achtergrond

Met de oprichting van Het WerkWoord is voor Wendy de Boer ‘de cirkel’ rond. Al haar opgedane (arbeids)ervaring kan zij kwijt in haar eigen bedrijf. Hoewel het haar jeugddroom was om de journalistiek in te gaan, stond zij jarenlang als docent maatschappijleer voor de klas. “Ik wilde jongeren onder meer bewust maken van hun eigen aandeel in de maatschappij en ze leren hoe zij hun mening kunnen onderbouwen. Ik heb jarenlang een enorme drive gehad en enorm veel tijd gestoken in het voorbereiden van alle lessen.” Na zeven jaar besloot ze toch een opleiding journalistiek te volgen en jarenlang werkte ze voor een krant op Goeree-Overflakkee. Vervolgens werkte ze als communicatiemedewerker voor het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Daarna werd zij onder meer projectleider inburgering. Al deze ervaring neemt zij mee naar Het WerkWoord. “Het is heel divers. Ik ben bezig met acquisitie, taal en de maatschappij. Wat je met taal kunt doen is natuurlijk heel breed. Ik geef bijvoorbeeld ook trainingen Sollicitatievaardigheden en Oefenen voor het inburgeringsexamen. Ik geef ook trainingen aan hoogopgeleiden. Iedereen kan altijd bijleren.”

Opbouwen

Wendy vindt het mooi om te zien hoe een groep ‘lerende’ mensen met elkaar om gaat. “De maatschappij is aan het verharden, maar dat zie ik bij hen helemaal niet terug. Ze zijn juist veel toleranter.” Het samen leren schept natuurlijk ook een band. De docente, die haar certificaten behaalde aan de Hogeschool Utrecht, geeft veel huiswerk mee. “Alles wat je thuis doet, hoeven we tijdens de lessen niet meer te doen. Elke dag bezig zijn met de taal, werkt het beste. Dat vergt inzet. Maar je moet woordenschat opbouwen. Ik zeg daarom altijd: kijk veel televisie, maar weg met die schotel. Ga naar de bibliotheek, praat Nederlands in de winkel, en kruip achter de computer om te oefenen.” 

CJBD Nieuwsbericht van de leden Het Werkwoord Wendy de Boer Nederlands als tweede taal